Julius & Anna - Mat och Vin

Julius & Anna - Mat och Vin

Mat- och vinglädje

Julius och Anna lagar mat och väljer ut matchande viner.

En blogg för oss att minnas våra matupplevelser.

Pfalz 14 del 1

ResorPosted by Julius Eyem Sat, May 03, 2014 18:04:58

Något förvirrade anländer vi till byn Gimmeldingen efter nästan fyra timmars bilresa från Champagne. Den senaste timmen har vi kört genom mjuka skogklädda kullar som skiftar i olika nyanser av grönt. För svenska ögon, fortfarande vana vid brunt gräs och kala trädkronor är det här ett mirakel. Aprilsolen i Pfalz värmer som bästa svenska försommar även under tidig kväll.

Vi anländer till Gasthof Mugler som också (typiskt nog) odlar och säljer sitt eget vin. Var och varannat hus i byn har ordet "Weingut" på fasaden vilket indikerar både odling och försäljning.

Vi kliver ur bilen och rakt in på en vinprovning. Det tar en stund innan vi förstår att kvinnan med det röda håret och lärarinneglasögonen är vinmakaren, Sabine Ohler från Weingut Johann F. Ohler


Min kunskap om Riesling är begränsad och något färgad av upplevelser i ungdomsåren. Namn som "Moselblümchen", Schwarze Katz eller - om man ville lyxa till det - "Köningsmosel" och "Blaue Nonne" finns fortfrande kvar i minnet, även om jag långt senare har druckit Riesling som är långt ifrån de nyss nämnda och vet att det kan vara ett fantastiskt vin.

Jag får ett vin i glaset som jag senare förstår är en av de två typiska smakriktningarna i Pfalz. En tydlig och för mig ovan doft av tropiska frukter, mycket aromatisk. Följs av en frisk smak med lite sötma på tungspetsen och en bra syra i resten av munnen. Även om jag har tänkt att spotta, slinker en del av vinet rätt ner utan att jag kan hejda det. Så där som riktigt gott vin gör. Vi har just smakat Sabines billigaste vin. Lite senare på kvällen får jag lära mig att man som vinmakare gör sitt instegsvin, ofta kallat "Liter-Riesling", med väldigt hög kvalitet. Annars köper inte de kräsna tyska kunderna de dyrare vinerna. Helt fantastiskt att man kan köpa en liter vin för 5.50 Euro med den smaken.

Vi hinner prova ett par viner till, även röda och rosé och får vara med om en fängslande, tvåspråkig diskussion mellan den obändige vinentusiasten Magnus Reuterdahl som är i vårt sällskap och chefen för den lokala turistbyrån uppvuxen i Italien, som med kraft (och på klingande tyska) hävdar att druvan Pinot Noir absolut inte skall odlas i Italienska Piemonte. Magnus hävdar motsatsen på engelska. Båda tycks förstå varann utan att någonsin ändra ståndpunkt.


Diskussionen drar ut på tiden och vi går raka vägen till Restaurant Spinne där vi ska äta middag och där nästa vinmakare, Steffi Weegmüler, ansluter med ett gäng flaskor under armen.

Tidigare under resan har jag ätit "Tête de Veau" i Frankrike, vilket är exakt vad det låter som: Valda delar av ett kalvhuvud. Enligt den kraftigt snuvige hovmästaren en "fransk specialitet som han ville avråda från om man inte var fransman". Sådana uttalanden sporrar mig utöver den vanliga nyfikenheten på lokal och rustik mat.

Den här kvällen i Pfalz serverades en annan specialitet - Saumagen - också det ganska exakt vad det låter som. Skillnaden var att rätten presenterades med stolthet. Just det här receptet på restaurang .... hade renderat kocken en silvermedalj i en regional tävling där tävlingsmomentet var just "Saumagen". Rätten serverades med surkål och potatismos. Fantastiskt, även om knödlar bättre hade kompletterat upplevelsen för en centraleuropé.

Foto: Anne Naumanen

Tyvärr missade jag att själv ta en bild på själva rätten i rena extasen. Men vi fick en bild av medresenären Anne.Självklart serverades vin, självklart serverades Riesling, självklart fantastiskt gott. Den här gången i ett lite högre prisläge, men fortfarande under hundralappen för en flaska. Steffi Weegmüller var med oss hela kvällen och fick till slut nästan värja sig när vissa sa att detta var det "bästa viner de smakat". Om hon inte varit en artig kvinna hade hon nog parafraserat BTO:s gamla dänga "B-b-b-baby you aint seen nothing yet" vilket skulle varit absolut sant. Men visst var det så att kvällen, umgänget med vinmakarna och de goda vinerna som nog överträffade allas förväntningar gjorde oss alla rejält entusiastiska.

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Heike Thu, May 08, 2014 09:02:24

Det verkar som ni hade det bra! :) Cheers #winelover s

Posted by Anna Torndahl Tue, May 06, 2014 08:58:07

Anders, den du "inte skall missa" är Steffi Weegmüler - besök henne och hennes syster!

Posted by Julius Eyem Sun, May 04, 2014 10:34:34

Missade vi honom/henne? (den vi inte fick missa alltså)

Posted by Magnus Reuterdahl Sun, May 04, 2014 09:59:43

Trevliga minnen :)

//Magnus Reuterdahl

Posted by Anders Johansson Sat, May 03, 2014 20:45:21

Vilken vinmakare fick vi inte missa?