Julius & Anna - Mat och Vin

Julius & Anna - Mat och Vin

Mat- och vinglädje

Julius och Anna lagar mat och väljer ut matchande viner.

En blogg för oss att minnas våra matupplevelser.

Smått och gott en regnig söndag

MatdetaljerPosted by Julius Eyem Sun, February 09, 2014 11:46:31
Jag har en personlighet som ganska enkelt klarar av att hantera kaos. Ni vet den där människan som har papper spridda över hela skrivbordet, men vid en fråga alltid hitttar rätt ställe att dra fram informationen. Så ser också min webläsare ut. I detta nu finns mer än 60 flikar öppna och jag börjar oroa mig för att den skall krascha och radera ut mitt genialiska system där jag vid behov drar de preverbiala kaninerna ur hatten.
Den här posten är alltså ett sätt att förvandla röran till en viss ordning och redovisa ett antal goda tillbehör som figurerat tidigare.

1) Vitvinskokta krämiga vita bönor. Vita bönor, cannellini har precis den rätta mosiga konsistensen för detta och jag gillar blandningen av purjolök och vitt vin. Lite syrligare passar de till fisk, med mindre syra går de fint till kyckling och lamm. Jag serverade dem till en lergrytekyckling. Grunden hittade jag här, men egentligen är det Jamie olivers recept.



2) Bönragu med stekta purjolökstubbar. Ett av Tommy Myllimäkis recept, se punkt 6 - 9.
Purjolöken blir väldigt vacker när den steks på högkant, den har lätt att få färg i de olika lagren. Även här kan bönorna användas till både fisk, kyckling och lamm. Här använde jag purjolöken till en kycklingrätt.



3) Majstortillas är ett tillbehör som kan användas till mer än fredagsmyset. Just tortilla på majs är också svår att få tag på. Den är dessutom godare än vetetortillan. Svårigheten här är att få degen så modell-leralik som möjligt. Det är lätt att få tortillan för torr så att den spricker när den rullas.
Tips, häll i lite extra vatten efter att den har svalnat, innan den ska knådas. Notera "tallriksmetoden" för knådning i receptlänken. Även om man lätt får träningsvärk av den, är den mycket effektiv och ger en snygg form på plättarna. Jag använde höganäsfat, de har en lagom stor ring på undersidan. Ett annat tips - följ tiderna, plätten skall inte vara längre än 30 sekunder på varje sida i pannan.
Här en klassiker med Chili och tillbehör.



4) Inkokt selleri och kvitten. Anna köpte en kvitten. Det enda jag visste man kunde göra med kvitten är marmelad.
Marmelad har en tendens att samlas på hög här i huset, så jag letade upp det här receptet som passar perfekt när sellerin är billig så här års. Dessutom gillar jag selleri. Den här anrättningen kan användas till i princip vad som helst, den är lätt aromatiska och sötsyrliga, smaken med den lätt simmiga konsistensen matchar kraftig kryddning lika väl som den stöttar mildare rätter.
Här med den marockanska grytan.


4) Glutenfri pasta. Det här är inte testat än, men receptet och framför allt vägen att komma till receptet är oerhört fascinerande.

Vill testa den glutenfria pastan tillsammans med receptet på svamplasagne som ursprungligen kom från Peter Jägerbro och som är jättegott när den färska svampen kommer till hösten.

Regnet är slut och det är dags att bygga upp aptiten.






  • Comments(0)//anju.concerning.se/#post13