Julius & Anna - Mat och Vin

Julius & Anna - Mat och Vin

Mat- och vinglädje

Julius och Anna lagar mat och väljer ut matchande viner.

En blogg för oss att minnas våra matupplevelser.

Långstekt fläsklägg

HemmakockandePosted by Julius Eyem Sun, February 02, 2014 13:14:57
I höstas var vi på Domta och fick med oss två ganska små färska fläskläggar (runt 800g styck). Tog inspiration från det här receptet och gjorde en långstekt lägg med spetskål, bräserad i den sky som blir av läggen. Som tillbehör blev det potatiskroketter.

Två små läggar, ca 800 g styck
en lök
fyra vitlöksklyftor
två teskedar salt
en och en halv tesked torkad timjan
en tesked spiskummin, krossad

en halv spetskål, ca 250 g
Två matskedar Brämhults äppeljuice.
150 g potatis, amandine eller mandel (ca 4 st)
ett halvt paket (65 g) philadelphia naturell eller annan färskost, gärna med svamp.

Några brytbönor och brysselkål till garnering.





Gnid in läggen ordentligt i en blandning av salt, timjan och spiskummin. Låt stå i minst en halvtimme, gärna en timme.

Hetta upp en gjutjärnsgryta. Stek läggen i kraftig värme så att svålen får en brun färg. Häll på en halv deciliter torr sherry, eller vitt vin. Låt alkoholen dunsta bort, häll eventuellt på lite vatten om det ser ut att bränna fast på botten.
Släng ner en lök delad i fyra bitar och fyra vitlöksklyftor, delade på hälften.
Lägg på locket och ställ in i ugnen på 130 grader i tre till fyra timmar. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Koka den oskalade potatisen tills den är klar, låt svalna något och skala den. Stöt den och blanda den med färskosten. Forma toppar med händerna och rulla dem i ströbröd (eller mandelmjöl för glutenintoleranta).

Hetta upp ugnen till 225-250 grader
Ställ fläskläggen i en ugnspanna, pensla den med olivolja och ställ in i ugnen i 15 minuter.

Hetta upp en panna (ej teflon) rikligt med olja. När oljan ryker, lägg i kroketterna. Se till att de får en jämn brun stekyta.

Bräserad spetskål
Häll över lite av skyn från fläskläggen samt äppeljuicen i en låg vid kastrull, gärna en sauté kastrull. Koka upp och lägg i spetskålen delad i två kvartar. Koka i 3 minuter under lock, vänd kvartarna och koka i tre minuter till. Ställ undan.

Hetta upp en stekpanna med olivolja.
Riv blad från brysselkålen och fräs dem en liten stund i olivoljan, tillsammans med brytbönorna.

Ta ut fläskläggen, lägg den mitt på en tallrik tillsammans med kroketter och spetskål. Garnera med brysselkålbladen och bönorna.



  • Comments(4)//anju.concerning.se/#post11